• Hoe kiest u het juiste slot?

  Je wilt je huis, tuin of bedrijf goed beschermen en overweegt een nieuw slot te kopen. Je kijkt eens rond en je ziet de verschillende sloten. Hoofdsloten, bijzetsloten in verschillende cilindersloten. Waar moet je nu op letten bij het kopen van een slot? Wat is het verschil?

  Hebt je een hoofdslot nodig of bijzetslot?

  Hoofdsloten zijn sloten die het meest gebruikt worden op de voordeur. Bijzetsloten zijn extra sloten aan de boven en onderkant van de deur.

  Hoofdsloten

  De meeste hoofdsloten zijn cilindersloten. Een cilinderslot is een slotmechanisme, bestaande uit een cilinder en een behuizing. Stiften, plaatjes of kogeltjes blokkeren de cilinder zo lang de bijpassende sleutel niet in het slot is gestoken. Alleen met de juiste sleutel kan in de behuizing worden gedraaid waardoor het slot open of dicht gaat.

  De meest voorkomende hoofdsloten

  • Gewoon insteekslot
   Een gewoon insteekslot gebruikt je op een stompe deur. Je monteert het slot in combinatie met veiligheidsbeslag en een bijpassende sluitplaat.
  • Oplegslot
   Een oplegslot gebruikt je als de deur naar binnen opendraait en van hout is. Vooral te vinden in oudere huizen. Dit slot wordt vrijwel niet meer gebruikt. Vaak nog in grote steden.
  • Espagnoletslot
   Deze sloten worden vaak gebruikt voor balkon- en tuindeuren. Je sluit de deur met een deurkruk en daaronder zit het slot. Het vervangen van dit slot is niet eenvoudig. Het zijn meestal merk- en profielgebonden sloten die niet in de bouwmarkt te verkrijgen zijn.
  • Meerpuntssluiting
   Een meerpuntssluiting is een extra veilig insteekslot (mits SKG-goedgekeurd). De deur wordt op drie tot wel vijf punten gesloten. Allemaal met één sleutel. Je ziet geen extra sloten op de deur zoals u dat ziet met bijsloten.

  Overige sloten

  Naast reguliere sloten zie je nog meer sloten.

  • Klavierslot
   Dit slot vind je vaak op kasten en binnendeuren.
  • Elektrische sloten
   De bediening op afstand of met je telefoon.
  • Smalle insteeksloten
   Een hoge en ondiepe slotkast voor kunststof- en metalen deuren.
  • Paniekslot
   Het slot op de deur sluit mechanisch af maar je kunt altijd van binnen naar buiten.

  Monteren

  Het monteren van deze sloten is niet eenvoudig. Je hebt kennis nodig om de veiligheid die sloten bieden ook optimaal te benutten. Wil je advies over een slot en de montage daarvan? Of wil je een nieuw slot laten monteren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen als u dat wilt de situatie bekijken.

   

  Contact opnemen